1. За да бъдат мебелите Ви съхранени и запазени за по-дълъг период от време, е добре да знаете че:

– Не е желателно излагането на мебелите на пряка слънчева светлина;
– Почистването на мебелите от прах става само с мека памучна кърпа;
– Мебелните повърхности почиствайте с препарати за дървесина, за предпочитане са препарати с пчелен восък и масло от евкалипт;
– Не се препоръчва използване на препарати за обща употреба;
– Температурата в помещението не трябва да е по висока от 23-25 градуса.

2. Почистване

– Диваните, креслата и столовете трябва редовно да се почистват. Може да използвате прахосмукачката или да освежите мебелите с четката за дрехи.

3. Пране на диван

– Диванът, тапициран с дамаска, може да се изпере. Можете да пуснете в пералнята самата дамаска, ако е пригодена така, че да се сваля и слага с помощта на ципове на възглавниците. Ако не е с ципове, изтрийте дивана с кърпа, напоена със сапунена вода, и след това го изтрийте с чиста суха кърпа. Проблемът при втория начин на пране на диван е, че известно време никой няма да може да сяда върху него, докато изсъхне напълно.

4. Тапицерията е силно запрашена

– Първо минете с прахосмукачката. След това намокрете чаршаф, изстискайте го и го постелете върху дивана. Хубаво го изтупайте през чаршафа. Мокрият чаршаф ще поеме прахта.
– Много добре ще почистите тапицираните мебели, като ги по-криете с кърпа, натопена в разтвор от оцет и вода, и след това ги отупате през кърпата. При този начин на почистване не забравяйте често да перете парцала.

5. Полиране на мебели

– Ще ги освежите, ако ги почистите с влажна кърпа, върху която наръсите няколко капки оцет. След това изтъркайте с друга кърпа, поръсена с капки олио. Накрая ги лъснете с вълнено парче плат.
Петна по дървените мебели
– Ако по полираните повърхности на масата или шкафа са останали петна от чаши и бутилки, ще ги почистите със смес от сол и олио. Не трийте прекалено силно, за да не остави солта леки драскотини. Накрая излъскайте с мека кърпа.
– За да не оставят керамичните вази влажни петна по мебелите, разтопете свещ и залейте от вътрешната страна дъното на вазата.
Местене
– Ако под ъглите или краката на мебелите подложите вълнени парчета плат, ще ги преместите бързо и без драскотини.
– Лесен начин да придвижите мебел по паркет е, като поставите под нея намазан с парафин картон.

6. Разполагане на дървени мебели

– Когато внасяте мебелите у дома си, не ги слагайте на място, където продължително време ще ги огрява слънце. Имайте предвид също, че доближените до радиатор или печка мебели бързо се деформират.
Витринката на бюфета заяжда
– Ако подвижното стъкло на библиотеката или бюфета заяжда, смажете долната му страна с малко вазелин.

7. Градинска мебел

– Ако сте решили да освежите градинската си мебел или каквото и да е било отвън, не използвайте лакове от тип корабен или яхтен, това ще доведе до нараняване на дървените повърхности запушвайки порите на самия материал. По този начин няма да позволите на дървото да се адаптира към променящите се условия на средата – влажност, темпера-тура и други. Най-добре е ако е възможно преди нанасянето на новият лак да изшлайфате с шкурка детайлите. Използвайте лакове за външно приложение със защита против слънчевите лъчи.

8. Мебели от масивна дървесина

Дългогодишното използване и съхранение на мебелите от масив се състои в правилното поддържане. Не се ли поддържат, масивните мебели неизменно започват да се захабяват и износват. Без значение е дали мебелите са скъпи или евтини, трябва да полагаме старание при поддръжката им, защото една мебел не се определя според цената, а според нейното предназначение.
Една от основните причини за износването на мебелите е праха. Не допускайте наслояването на прах по мебелите и мебелните повърхности, редовното я почиствайте. Наслоената прах по повърхността на мебелите влизайки в контакт с влагата във въздуха спомагат за образуването на вредна маса, която от своя страна причинява гниенето на масивът, от които са направени мебелите.
Друг фактор влияещ отрицателно за качеството на мебелите е влагата. Влажността трябва да се подържа в нормални стойности, защото и ниските стойности на влажност вредят на мебелите, а не само високите. Затова е желателно да се подържат идеални условия за мебелите, като помещенията се проветряват редовно, използвайте средства коригиращи влажността – това са и цветята и растенията. Добрата вентилация също удължава живота на мебелите.
Поддържайте и почиствайте мебелите си, не оставяйте топли напитки и храна по тях. Проверявайте болтовете и сглобките на мебелите от време на време, и при необходимост пристягайте или подлепяйте. При пренасяне и местене на мебели, избягвайте влаченето доколкото това е възможно. Запомнете, няма евтини и скъпи мебели, а има добре и зле подържани мебели, защото и най-скъпата мебел ако не се поддържа за няколко години тя ще се превърне в обикновен сандък.
Грижете се за мебелите, защото те от своя страна подчертават Вашият стил, характер и благосъстояние.