Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Твоята кошница е празна!

Новини

Какво трябва да знаем за обзавеждането на детска стая

26.07.2021


Децата ни дават сила, даряват ни с радост и осмислят живота ни, както и променят приоритетите ни. Стараем се да създадем подходящи условия за тях, за да се развиват хармонично и да правят това, което обичат. Детската стая е от съществена важност за мъничетата, защото именно там те прекарват голяма част от детството си, когато са най-малки. Децата няма как да изразят и да обяснят всичките си нужди и родителите им трябва да помислят вместо тях. Но как да се създаде стая с безопасна и практична среда, която едновременно да е комфортна и интересна.
Ние от mebelilazur.bg ще ви дадем 10 ценни съвета за практично усвояване на пространството и избора на мебели за детска стая:

1. Започваме от безопасността на стаята, тъй като тя е най-важна
Особено, когато детето е малко трябва да се избягват мебелите, които могат да го наранят, като например тези от стъкло или с острите ъгли. Препоръчително е мебелите да са със заоблени ъгли или със защитни капачки. Също да се избягва позициониране на мебели в посредствена близост до прозорец. Мебелите с механизми за плавно затваряне са много подходящи, за да се предотврати прищипване на пръстите, когато се използват вратите и чекмеджетата на отделните модули в стаята. Помислете как да подредите мебелите в детската, така че да избегнете предпоставката детето да се покатери на тях.

2. Съобразете пространство на детската, за да бъде функционална и практична
Начина по който ще подредите мебелите в детската стая е важен за вас и детето ви. Конфигурацията може да е стимул за по-добра организираност и подреденост при детето, като се разграничат отделните зони за дрехи, игра, учене или други вещи и занимания. Това може съзнателно и подсъзнателно да стимулира детето към добри навици и практики, като лесно разпознава своя свят и потребности. Важно е и за вас, защото когато детето започне да проявява различни интереси в играта, изкуството или друга дейност, то вие лесно ще можете да оформите конкретна зона за неговите нужди. Най-важно е да се разграничат ученето, играта и леглото, като отделни зони.

3. Мебели за детска, които помагат в организацията
Обособени места за съхранение в стаята, ще дадат възможност по-лесно да обясните на детето как да подрежда и да намира вещите си. Това може да се подчертае допълнително и с цвят или форма, но обикновено е индивидуално като подход и възприемане. Можете да насърчите детето си да чисти и да си подрежда стаята, но трябва и да му осигурите необходимите отделни места за съхранение, които да са лесно достъпни. Детето има нужда от пространство, затова не прекалявайте и не го задушавайте с излишни мебели, важно е да има всичко необходимо, но не и в голям излишък.

4. Правилните цветове за вашето дете
Много е важно какви и колко цветове ще използвате и това как ще ги комбинирате, за да стимулирате мисловната и физическа активност на малчугана. Определени цветовете имат функцията да успокоят, а други да стимулират. Ако детето не е прекалено малко, е най-добре да го включите при избора на цветове, за да оформите цветна палитра, която ще му харесва. Като допълнителен декоративен елемент, често се ползват подходящи за възрастта фигури и форми, както и любимите на детето герои. Не забравяйте да се допитате до него и бъдете търпеливи.

5. Изберете ергономични мебели
Порасналите деца имат нужда от бюро и стол, а избора им е много важен. Бюрото и стола трябва да предлагат правилна стойка при ползването им и в също време да са удобни. Това е важно за правилното физическо развитие на детето, но и за любовта му към дейности, които ще упражнява на бюрото. Стол с възможност за регулиране на височината е по-подходящ и адекватен за комфорта на детето. Избора на легло и матрак са много важни за добрия сън и здравето на детето. Твърдият матрак е за предпочитане, защото ще подпомогне физическото развитие на вашето дете.

6. Мебели от подходящи материали
Погрижете се стаята на детето ви да бъде безопасна и удобна за почивка, учене и игра. Няма да сгрешите ако изберете мебели от естествени материали. Добра практика е подът на детската да бъде направен от дърво и да бъде покрит с килим от естествени влакна. По-възможност е добре да се изберат антиалергична настилка, матрак и възглавница. Покритията на мебелите трябва да бъдат без химически съединения.

7. Светлината в детската стая
Важно е да се обърне специално внимание на всички източници на светлина в помещението. За предпочитане е топло бяло осветление, което да е равномерно и с необходимата яркост. На бюрото в детската може да се постави настолна лампа, като помощно осветление в по-слабо осветените ъгли на стаята. По възможност се опитайте да не ограничавате естествена светлина в детската стая.

8. Възможност за надграждане на обзавеждането в детската стая
Децата порастват бързо и техните нужди и изисквания се променят. Създаването на детска в дадена тематика на супер герои или друга специфична тема, може да доведе в близко бъдеще до цялостна промяна в интериора на стаята. Вкусовете и предпочитанията на децата се променят бързо, както и играчките му, така и всичките му занимания. Изберете тематика в интериора на детската стая, която детето харесва, но и дава възможност за нови допълнителни модули в сходна концепция, както и подобрение на функционалността й.

9. Изберете обзавеждането на стаята заедно с детето си
Детето трябва да участва при избора на цветове, мебели и декорация за стаята му. По този начин то има възможност да изрази себе си, да прояви креативни мисли и да направи крачки към отговорното поведение. Това възпитава отговорност към вещите в стаята му и организацията в нея.

10. Пространство в детската стая
Това ще бъде стаята на вашето дете и тя трябва да му харесва. Красивите и функционални мебели са важна част за пълноценното пребиваване в детската, но да не забравяме, че то ще играе, учи и ще си почива в свободните пространства на стаята. Не претрупвайте всичко с мебели и вещи, оставете достатъчно въздух и светлина. Нека обзавеждането да не претрупано и задушаващо, за да може и лесно да го промените, когато е нужно. Повече пространство дава възможност за повече физическа активност и хармонично развитие на детето.

Ще се радваме ако сме ви били полезни!


назад

Последни новини

26.07.2021

Какво трябва да знаем за обзавеждането на детска стая

Децата ни дават сила, даряват ни с радост и ос...

Прочети още

10.06.2021

Ъглови дивани Natuzzi - еталон за качество и дизайн

Имаме удоволствието да сме официален представи...

Прочети още

01.02.2021

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност"

Прочети още

18.09.2020

Дивани с механизъм за релакс - гаранция за пълноценна почивка и неустоим комфорт!

Дивани с механизъм за релакс - гаранция за пъл...

Прочети още