Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Твоята кошница е празна!

Новини

Какво трябва да знаем за обзавеждането на детска стая

26.07.2021


Децата ни дават сила, даряват ни с радост и осмислят живота ни, както и променят приоритетите ни. Стараем се да създадем подходящи условия за тях, за да се развиват хармонично и да правят това, което обичат. Детската стая е от съществена важност за мъничетата, защото именно там те прекарват голяма част от детството си, когато са най-малки. Децата няма как да изразят и да обяснят всичките си нужди и родителите им трябва да помислят вместо тях. Но как да се създаде стая с безопасна и практична среда, която едновременно да е комфортна и интересна.
Ние от mebelilazur.bg ще ви дадем 10 ценни съвета за практично усвояване на пространството и избора на мебели за детска стая:

1. Започваме от безопасността на стаята, тъй като тя е най-важна
Особено, когато детето е малко трябва да се избягват мебелите, които могат да го наранят, като например тези от стъкло или с острите ъгли. Препоръчително е мебелите да са със заоблени ъгли или със защитни капачки. Също да се избягва позициониране на мебели в посредствена близост до прозорец. Мебелите с механизми за плавно затваряне са много подходящи, за да се предотврати прищипване на пръстите, когато се използват вратите и чекмеджетата на отделните модули в стаята. Помислете как да подредите мебелите в детската, така че да избегнете предпоставката детето да се покатери на тях.

2. Съобразете пространство на детската, за да бъде функционална и практична
Начина по който ще подредите мебелите в детската стая е важен за вас и детето ви. Конфигурацията може да е стимул за по-добра организираност и подреденост при детето, като се разграничат отделните зони за дрехи, игра, учене или други вещи и занимания. Това може съзнателно и подсъзнателно да стимулира детето към добри навици и практики, като лесно разпознава своя свят и потребности. Важно е и за вас, защото когато детето започне да проявява различни интереси в играта, изкуството или друга дейност, то вие лесно ще можете да оформите конкретна зона за неговите нужди. Най-важно е да се разграничат ученето, играта и леглото, като отделни зони.

3. Мебели за детска, които помагат в организацията
Обособени места за съхранение в стаята, ще дадат възможност по-лесно да обясните на детето как да подрежда и да намира вещите си. Това може да се подчертае допълнително и с цвят или форма, но обикновено е индивидуално като подход и възприемане. Можете да насърчите детето си да чисти и да си подрежда стаята, но трябва и да му осигурите необходимите отделни места за съхранение, които да са лесно достъпни. Детето има нужда от пространство, затова не прекалявайте и не го задушавайте с излишни мебели, важно е да има всичко необходимо, но не и в голям излишък.

4. Правилните цветове за вашето дете
Много е важно какви и колко цветове ще използвате и това как ще ги комбинирате, за да стимулирате мисловната и физическа активност на малчугана. Определени цветовете имат функцията да успокоят, а други да стимулират. Ако детето не е прекалено малко, е най-добре да го включите при избора на цветове, за да оформите цветна палитра, която ще му харесва. Като допълнителен декоративен елемент, често се ползват подходящи за възрастта фигури и форми, както и любимите на детето герои. Не забравяйте да се допитате до него и бъдете търпеливи.

5. Изберете ергономични мебели
Порасналите деца имат нужда от бюро и стол, а избора им е много важен. Бюрото и стола трябва да предлагат правилна стойка при ползването им и в също време да са удобни. Това е важно за правилното физическо развитие на детето, но и за любовта му към дейности, които ще упражнява на бюрото. Стол с възможност за регулиране на височината е по-подходящ и адекватен за комфорта на детето. Избора на легло и матрак са много важни за добрия сън и здравето на детето. Твърдият матрак е за предпочитане, защото ще подпомогне физическото развитие на вашето дете.

6. Мебели от подходящи материали
Погрижете се стаята на детето ви да бъде безопасна и удобна за почивка, учене и игра. Няма да сгрешите ако изберете мебели от естествени материали. Добра практика е подът на детската да бъде направен от дърво и да бъде покрит с килим от естествени влакна. По-възможност е добре да се изберат антиалергична настилка, матрак и възглавница. Покритията на мебелите трябва да бъдат без химически съединения.

7. Светлината в детската стая
Важно е да се обърне специално внимание на всички източници на светлина в помещението. За предпочитане е топло бяло осветление, което да е равномерно и с необходимата яркост. На бюрото в детската може да се постави настолна лампа, като помощно осветление в по-слабо осветените ъгли на стаята. По възможност се опитайте да не ограничавате естествена светлина в детската стая.

8. Възможност за надграждане на обзавеждането в детската стая
Децата порастват бързо и техните нужди и изисквания се променят. Създаването на детска в дадена тематика на супер герои или друга специфична тема, може да доведе в близко бъдеще до цялостна промяна в интериора на стаята. Вкусовете и предпочитанията на децата се променят бързо, както и играчките му, така и всичките му занимания. Изберете тематика в интериора на детската стая, която детето харесва, но и дава възможност за нови допълнителни модули в сходна концепция, както и подобрение на функционалността й.

9. Изберете обзавеждането на стаята заедно с детето си
Детето трябва да участва при избора на цветове, мебели и декорация за стаята му. По този начин то има възможност да изрази себе си, да прояви креативни мисли и да направи крачки към отговорното поведение. Това възпитава отговорност към вещите в стаята му и организацията в нея.

10. Пространство в детската стая
Това ще бъде стаята на вашето дете и тя трябва да му харесва. Красивите и функционални мебели са важна част за пълноценното пребиваване в детската, но да не забравяме, че то ще играе, учи и ще си почива в свободните пространства на стаята. Не претрупвайте всичко с мебели и вещи, оставете достатъчно въздух и светлина. Нека обзавеждането да не претрупано и задушаващо, за да може и лесно да го промените, когато е нужно. Повече пространство дава възможност за повече физическа активност и хармонично развитие на детето.

Ще се радваме ако сме ви били полезни!


назад

Последни новини

01.06.2022

Как да изберем трапезна маса

Покупката на трапезна маса за вашия дом е важн...

Прочети още

18.04.2022

Каква е разликата между диван и канапе? Кое да избера?

Ние, както и всички хора, които са се сблъсква...

Прочети още

22.03.2022

Идеи за трапезария в съвременния дом

В съвременния дом, се наблюдават нови тенденци...

Прочети още

11.03.2022

Мебели за детска стая - тенденции в обзавеждането

За всеки родител е важно е да се създаде детск...

Прочети още