Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Онлайн или поръчка по телефон 0700 90 098

Твоята кошница е празна!

Новини

Кратък наръчник за поддръжка на мебелна тапицерия

12.06.2020


Кратък речник за мебелна тапицерия 

Има огромно разнообразие от тапицерии за мебели, като всяка от тях има специфични характеристики. Коя тапицерия е най-подходяща за Вас, зависи от личните Ви предпочитания и условия на живот, а не на последно място, и от личния Ви вкус. За да направим избора Ви малко по-лесен, Ви предлагаме да надникнете в света на тъканите за тапицерия.

ЖАКАРДОВИ ТЪКАНИ

При жакардовите тъкани две групи нишки (основа/вътък) се преплитат под прав ъгъл. Този тип тъкани се отличават с характерния си вид и здравина. Поради начина на тъкане по жакардовите тъкани обикновено се образуват мъхчета и топченца, които могат да бъдат отстранени лесно с помощта на уред за пилинг. Пилингът е типична особеност на тези тъкани и не дава право на рекламация.

МИКРОФИБЪР

При производството на микрофибър сноп от микроскопично тънки влакна се усукват, изглаждат, изпридат на нишки и накрая се тъкат. Обикновено това е синтетичен влакнест материал. Тъканите от микрофибър са изключително меки, не се деформират и са устойчиви на образуването на мъхчета. Усещането при докосване е за мекота и напомня на фина дивечова кожа.

ВЕЛУР, ШЕНИЛ, ФЛОК И МОХЕР

Ризица от изправени тънки власинки придава на тези тъкани характерното кадифено лице и приятно меко усещане при докосване. При тъканите от рода на велура ризицата може да се промени в резултат на използва- нето (натиск, топлина, влажност). Така се получава променливо пречупване на светлината и пулсиращ изглед на лицето, който е типичната визия на тези тъкани за тапицерия и се счита за белег за качество.

ИЗКУСТВЕНА КОЖА

Изкуствената кожа представлява текстилна или нетъкана материя, която е покрита със синтетичен материал (ПВЦ или полиуретан). Обикновено покритието много прилича на кожа, като визията може да бъде от гладка до силно релефна. За изкуствената кожа са характерни устойчивостта на износване и изтъркване и лесното почистване. За почистването най-често е достатъчно просто изтриване с влажна кърпа. Не трябва да се използват почистващи препарати на мазна основа, както и абразивни средства, тъй като лицето може да се повреди.

КОЖА

Кожата е естествен продукт. Мебелите от естествена кожа впечатляват със своята елегантност и висока стойност. Кожената тапицерия притежава особеностите на съответното животно и винаги е уникална. Съществуват различни видове кожа (например промазана, дебела и мека кожа), които имат различни особености и се нуждаят от специална поддръжка. Поради това за повечето кожени мебели има специални комплекти за почистване и поддръжка на кожата. Тези препарати обаче не трябва да се прилагат върху кожа с полиуретаново покритие. Ако не сте сигурни, попитайте в магазина кое средство за поддръжка е най-подходя- що за Вашите мебели.

Ценни съвети за почистване и поддръжка на тапицерията на вашите мебели

Честито! Вие взехте решение да закупите висококачествени мебели, които са изработени много грижливо. За да останат красиви в продължение на дълги години и да запазят стойността си, спазвайте някои указания за използване, почистване и поддръжка, които сме подготвили за Вас.

ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА СЛЕДНОТО

Пазете Вашите нови мебели от силна слънчева светлина. Така ще запазят по-дълго време първоначалния си цвят.

Премахвайте редовно замърсяванията от всекидневното използване, като например прах и зацапвания от допир. Колкото по-све- тъл е цветът на мебелите, толкова по-важно е редовното почистване.

Поставяйте кожените мебели на достатъчно разстояние от източници на топлина. Кожата издържа по-дълго и запазва характерно- то си усещане при докосване (гриф).

ПОЧИСТВАНЕ НА ТЕКСТИЛНА ТАПИЦЕРИЯ НА МЕБЕЛИ

За редовното почистване на мебелната тапицерия от плат са подходящи следните методи:

Почистване с четка: Изчеткайте с мека четка (например четка за дрехи) внимателно и цялостно плата на тапицерията. При всички тъкани с мъхесто лице (като например кадифе, шенил, велур) четката винаги трябва да се движи по посока на мъха.

Почистване с прахосмукачка: Използвайте гладката приставка за тапицерия (без косми) и изсмучете цялостно тапицерията на ниска всмукателна мощност.

Почистване с кърпа: Вземете мека и чиста бяла кърпа. Навлажнете я леко и изтрийте внимателно тъканта на тапицерията. Друг вариант за почистване е с влажна гюдерия за стъкло.

ПРЕМАХВАНЕ НА ПЕТНА ОТ ТЕКСТИЛНА ТАПИЦЕРИЯ НА МЕБЕЛИ

Ако независимо от предпазните мерки се получат петна, обърнете внимание на следното:

Отстранете петната, докато са пресни. Засъхналото петно винаги се отстранява по-трудно.

Ако тапицерията не може да се пере, вземете попиваща кърпа. Внимателно попийте едрото/обилното замърсяване от края към средата. При необходимост повторете тази стъпка.

Никога не търкайте силно! Така може да се стигне до трайни промени на материала и до повреждане.

ВНИМАНИЕ ПРИ ТАПИЦЕРИЯ ОТ ЖАКАРД, МИКРОФИБЪР, ШЕНИЛ И ВЕЛУР

Изпробвайте избрания от Вас метод за почистване първо на незабележимо място.

Винаги извършвайте това третиране по посока на мъха на материала.

Изправете отново прилегналите власинки с кърпа или мека четка.

Използвайте мебелите отново едва когато са напълно изсъхнали.

При почистването се съобразявайте със специалните указанията производителя на текстила, ако има налични такива. Ако не знаете как да постъпите при силни замърсявания, се обърнете към специалист.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ТРЕТИРАНЕ НА ПЕТНА

ПЕТНО

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Петна от напитки, като бира, кока кола, плодови сокове, какао, кафе, плодове, вино, чай

Направете хладък разтвор с меко почистващо средство (пяна), с мека кърпа нанесете и попийте.

Мазни петна, като масло, мазнина, химикалка, червило, мляко, олио, сметана, сос, боя за обувки, супа

Нанесете бензин за почистване или течност за премахване на петна с мека кърпа и попийте с попивателна хартия. Евентуално третирайте

допълнително по същия начин с разтвор с меко почистващо средство (пяна).

Восък от свещ

Постъпете както при почистването на мазни петна. Преди третирането разчупете восъка и го отстранете. Не използвайте ютия!

Кръв, белтъчини

Попийте със студена вода. Евентуално третирайте допълнително с разтвор с меко почистващо средство (пяна) (вж. петна от напитки).

Дъвки, пластилин

Напръскайте с охлаждащ спрей и разчупете. Попитайте евентуално специалист.


назад

Последни новини

09.08.2022

Предимства на кухните по поръчка

При обзавеждане или преобзавеждане на кухня, в...

Прочети още

04.07.2022

Легла за спалня – какво да изберем?

При обзавеждане на спалня, всички знаем, че ак...

Прочети още

01.06.2022

Как да изберем трапезна маса

Покупката на трапезна маса за вашия дом е важн...

Прочети още

18.04.2022

Каква е разликата между диван и канапе? Кое да избера?

Ние, както и всички хора, които са се сблъсква...

Прочети още